Rondleidingen

Op zaterdag 2 juli 2021

is er een rondleiding door Achlum.

Start om 14.30 uur bij de bankjes bij de kerk. Kosten vrije gift

Opgave via het contactformulier


Rondje Achlum

 

In een wandeling van ongeveer 1 kilometer wordt er verteld over de historie van dit oude terp dorp. Daarnaast worden er volksverhalen verteld. De rondleiding duurt een dik uur.

Achlum is een oud dorp waar al vroeg bewoning was.  in het midden van het dorp stond een klooster, op de plek die nu gebruikt wordt als kaatsveld. De bebouwing lag om het klooster heen. Het hele oude gedeelte van het dorp is beschermd dorpsgezicht. Verhalen die tijdens de rondleiding worden verteld gaan o.a. over Ulbe Piers Draisma, de grondlegger van de Achlumer brandverzekering en waarom de president van Amerika Bill Clinton naar Achlum kwam. Het gaat over het klooster en de vechtende monniken , de Achlumer dakpannen en het mysterie rondom de ondergang van de dakpanfabriek

Rondleiding Chocoladefabriek

 

Hoe maak je chocola?

Dit markante gebouw dat gebouwd is als zuivelfabriek wordt nu gebruikt als chocoladefabriek. De eigenaar  vertelt in een rondleiding door de fabriek waar de machines voor zijn en hoe chocolade gemaakt wordt. En......er kan geproefd worden van de chocola.

 

Deze rondleiding is alleen overdag op werkdagen te boeken na 14.30 uur. In juli en augustus zijn er geen rondleidingen.

60 minuten

Bezichtiging Kloosterboerderij

 

De Kloosterboerderij kan aan de buiten- en binnenkant bekeken worden. Er wordt verteld over de historische feiten en over vroegere bewoners

De boerderij is een rijksmonument met fraaie historische overblijfselen, zoals een oude melkkelder, tegeltjes en een gracht. Het is een beeldbepalende boerderij naast de kerk in Achlum. Deze boerderij was eigendom van het klooster.

De schuur is opgetrokken uit gele Friese baksteen; er zit een rieten dak op en de gebintconstructie zit er al sinds 1870.

Er scharrelen verschillende dieren rond o.a. kalfjes, Mangalitza wolvarkens en sabelpootkrielkippen. In de schuur volgt informatie over de verschillende soorten dieren, maar ook over de nieuwe bestemming van de boerderij

45 minuten

Bezichtiging Kerk

 

De kerk kan van binnen en buiten bezichtigd worden. Er wordt verteld over de historie van het gebouw en andere wetenswaardigheden o.a over hoe de kerk aan het van Dam orgel komt.

 

De Gertrudiskerk van Achlum is één van de oudste kerken van Noord Nederland. Het interieur van de kerk dateert uit het midden van de 17de eeuw en is heel eenvoudig met verschillende interessante details. Onder de houten vloer bevinden zich circa 30 grafzerken.

30 minuten